Nieuws

Hoofdklasse B: Excelsior '31 slaat aanval Ajax af

Wedstrijdverslag
Hoofdklasse
Competitie

 

4 november 2017

Het is Ajax niet gelukt om koploper Excelsior '31 in eigen huis een nederlaag toe te brengen. Na negentig minuten leidden de Ajacieden nog met 1-2, maar ver in de blessuretijd scoorde Hielke Penterman de gelijkmaker. Dat bleek genoeg voor het veiligstellen van de eerste periodetitel, mede ook doordat concurrent Berkum met 3-2 verloor van SC Genemuiden. De Genemuiders zijn nu de nieuwe nummer twee.
DFS handhaaft zich na de 4-2 overwinning tegen Huizen in de top vijf. Het ziet er naar uit dat de strijd om de titel zal gaan tussen deze teams.

Eemdijk voert de middenmoot aan, zelfs na de 2-3 nederlaag tegen Urk. Urk is met de driepunter drie plaatsen geklommen, van de laatste plek naar de dertiende. Dat is ten koste gegaan van Huizen, CSV Apeldoorn (4-2 verlies tegen Sparta Nijkerk) en NSC Nijkerk (2-1 nederlaag tegen HZVV). NSC is de nieuwe rodelantaarndrager.

De grootste overwinning van de dag kwam op naam van Staphorst. Dat versloeg Zuidvogels met 1-5. Heine Uuldriks scoorde twee keer.
Een beetje verborgen in de middenmoot kwamen SDC Putten en AZSV een 1-1 remise overeen.

 

DFS - Huizen 4-2 (2-2)

Een goed voetballend DFS gaf in de eerste helft een 2-0 voorsprong uit handen tegen de bezoekers uit Huizen, zodat beide ploegen de rust ingingen met 2-2. In de tweede helft drukte de dominerende thuisploeg het kwaliteitsverschil alsnog uit in een verdiende 4-2 overwinning, waardoor men volop mee blijft doen in de top van de Hoofdklasse B.

Doelpunten 9. Luciën Dors 1-0, 12. Rick van Walsem 2-0, 21. Hidde van der Veldt 2-1, 41. Murat Önal 2-2, 64. Marc Harlaux 3-2, 74. Luciën Dors 4-2
Scheidsrechter J. Sanders
Toeschouwers 325
DFS Peter Veeneman, Corné Davelaar, Rick van Walsem, Tim Sanders, Jim van Alst, Arjan Goorman, Lorenzo Davids (66. Melvin van Osenbruggen), Thijs Hendriks (77. Alex Scheffer), Rutger Worm (63. Marc Harlaux), Luciën Dors, Noë Bokila
Huizen Kevin Rijnvis, Danny Benning, Wouter Vente, Desmond Mensen, Joey Papamelodias, Quincy van Waveren, Jordey Buitenhuis, Hidde van der Veldt, Aron Klaassen, Kevin Smit, Murat Önal (77.Thomas Malolepszy)
Gele kaart Joey Papamelodias (Huizen)

 

Eemdijk - Urk 2-3 (0-1)

Eemdijk bewees zichzelf op eigen veld een slechte dienst door met 2-3 van Urk te verliezen. De Diekers leken een 0-2 achterstand nog te repareren, maar kregen in de blessuretijd alsnog het deksel op de neus.

Doelpunten 18. Hessel Snoek 0-1, 73. Jelle de Boer 0-2, 79. Evert Brouwers 1-2, 87. Maikel de Harder 2-2, 90+2 Hessel Snoek 2-3
Scheidsrechter M. Oosting
Toeschouwers 450
Eemdijk Gerben Jan Ruizendaal, Zeger Beukers, Jan Pieter Hartog, Klaas de Graaf, Floris Mulder (77. Jorni Camps), Sjohn van Gulik (58. Evert Brouwers), Maikel de Harder, Mauro Franken, Jasper Bolland, Jan de Graaf, Deen van Embricqs (77. Argjend Selimi)
Urk Cornelis Koffeman, Klaas Kramer, Hessel Snoek, Dick Hakvoort, Jelle de Boer (84. Klaas Romkes), Marinus Snoek, Riekelt Nentjes (65. Lucas Nagel), Gerrit Tol, Bennie Dunnink, Jan van Slooten, Riekelt Jan Brands
Gele kaart Klaas Kramer, Gerrit Tol, Jan van Slooten, Riekelt Jan Brands (Urk)

 

Excelsior '31 - Ajax 2-2 (0-1)

De amateurs van Ajax hebben Excelsior '31 een lastige middag bezorgd. Een understatement. Met name voor rust had de thuisploeg de handenvol aan de watervlugge aanvalslinie van de Amsterdammers, die hun huiswerk naar behoren hadden gemaakt, want met een blok-van-twee op zowel Ezafzafi als Penterman haalde men de angel uit het gevaar van de Rijssenaren. Het vroege (geblesseerd) uitvallen van Davina hielp daarbij al evenmin.
Dat het duel met 'elf tegen elf' eindigde mag gerust een mirakel genoemd worden want arbiter Wijma had de handen meer dan vol aan de zo nu en dan heetgebakerde kemphanen. Voor rust nam Ajax brutaalweg de leiding via de niet te stoppen Akoy en kreeg kansen op méér. Excelsior '31 kon daar in die fase maar weinig tegenover zetten.
Na de thee tapte Excelsior '31 ontegenzeggelijk uit een ander vaatje en toonde met recht ballen. Echter, de uitvallen van de bezoekers bleven levensgevaarlijk. Sterker nog, Maurice Renger verdubbelde de score zelfs, amper tien minuten na rust. Het sierde Excelsior '31 dat het nooit opgaf en stug bleef geloven in ten minste één punt. Aan de hand van aanvoerder Isa werd Ajax steeds verder teruggedrongen. Daar waar Excelsior '31 vooralsnog een glaszuivere penalty werd onthouden, was het even later wél raak. Isa in hoogsteigen persoon gaf het thuispubliek hoop op een beter resultaat, met de 1-2. Dat de vrijwel het gehele duel bijkans onzichtbare Hielke Penterman ruim in blessuretijd de gelijkmaker tegen de touwen joeg was - op basis van de prima tweede helft - absoluut verdiend. Mede door de nederlaag van concurrent Berkum bij SC Genemuiden sleepte Excelsior '31 de eerste prijs van het seizoen uit het vuur, met het winnen van de periodetitel.

Doelpunten 14. Stanley Akoy 0-1, 57. Maurice Renger 0-2, 84. Amanuel Isa 1-2, 90+ Hielke Penterman 2-2
Scheidsrechter R. Wijma
Toeschouwers 550
Excelsior '31 Melvin Koetsier, Simon Baysoy, Tom Brummelhuis, Niek Averesch, Mirko Zwiers, Niek Davina (29. Stijn Beverdam), Amanuel Isa, Alfaro Vlijter (74. Oguzhan Sahin), Boy Boeloerditi, Hielke Penterman, Hakim Ezafzafi
Ajax Stephan Veenboer, Tim de Jong, Lars Middelwijk, Edwin Soenarto (Jake Wollgarten), Stanley Akoy (80. Mike van't Land), Berry van 't Land, Jack van Moerkerk, Maurice Renger (85. Ricardo Fransberg), Glenn van Zoolingen, Bilal el Amrani, Kenneth Misa Danso
Gele kaart Amanuel Isa, Boy Boeloerditi (Excelsior '31), Jack van Moerkerk (Ajax)

 

HZVV - NSC Nijkerk 2-1 (0-0)

In een matig duel behaalde HZVV een verdiende overwinning op NSC. Na 21 minuten werd de wedstrijd gestaakt, omdat grensrechter Van Bruggen geblesseerd raakte. Het oponthoud duurde 25 minuten. Na de hervatting was HZVV van slag en kwam NSC op voorsprong. Na rust joeg HZVV op de gelijkmaker en die kwam na zeven minuten op 1-1 door een eigen doelpunt. HZVV zette aan en kwam verdiend op voorsprong door een grote blunder van NSC-doelman Ranzijn. In de slotfase zette NSC met elf tegen tien nog aan, maar HZVV behield de voorsprong.

Doelpunten 26. Eyup Terlemez 0-1, 52. Barry de Winter (e.d.) 1-1, 71. Milan Ronkes 2-1
Scheidsrechter J.S. Boringa
Toeschouwers 200
HZVV Hidde Streutker, Erwin Breukelman, Yannick Manusiwa, Paul Bangura, Alex Zomer, Arjan Akkerman, Marlon Luchtenberg (78. Reza Hosseini), Jan Hup, Noah ten Brinke (71. Sander Dzemidzic), Popovic, Kelly João (71. Milan Ronkes)
NSC Nijkerk Damian Ranzijn, Daimy Rijnsburger (82. Cihan Ali Turksoi), Roy Schaap, Dave Knikker, Jeff van der Bult, Barry de Winter, Tristan Wallet, Rinke Rozema (74. Darryl Bobson), Nico van den Brom (68. Yordi Groventein), Yannick Cornelisz, Eyup Terlemez
Gele kaart Rinke Rozema, Daimy Rijnsburger (NSC Nijkerk)
Rode kaart Yannick Manusiwa (2x geel) (HZVV)

 

SC Genemuiden - Berkum 3-2 (2-1)

De wedstrijd die SC Genemuiden speelde tegen Berkum eindigde voor de laatst genoemde in mineur, het verloor op de valreep met 3-2 door een benutte strafschop van Omar Kavak.
Berkum was over de gehele wedstrijd gezien de betere ploeg, het combineerde beter en kreeg de meeste kansen. Bij SC Genemuiden oogde het stroef, de vrije man werd moeilijk gevonden en de weg naar het doel was in vele opzichten te lang. De 0-1 voorspong die Berkum nam was dan ook meer dan terecht, SC Genemuiden speler Dirk Muis raakte de bal onfortuinlijk en passeerde vervolgens zijn eigen doelman. De gelijkmaker volgde niet veel later, na vermeend hands bracht een strafschop uitkomst. Tegen de verhouding in kwam Genemuiden toch op voorsprong, Kavak zette voor op Eenkhoorn en die hoefde alleen maar binnen te tikken.
Het begin van de tweede helft was matig, zowel Genemuiden als Berkum lukte het amper om kansen te creëren. Toch was het Berkum die opnieuw aanzette, dit resulteerde met nog vijf minuten op de klok voor de gelijkmaker. De zojuist ingevallen Jeroen van Brummen vond het gaatje en tikte de meer dan verdiende 2-2 binnen, de wedstrijd leek gespeeld. Leek want een opnieuw toegekende strafschop door scheidsrechter Paarhuis bracht Genemuiden alsnog de overwinning, vermeend hands door Dennis Horstman leverde in ieder geval opnieuw een strafschop op die opnieuw door Kavak hard werd binnen geschoten.

 

Johnsen Bacuna heeft Genemuiden-doelman Raymond Beukeveld in de problemen gebracht. Nick Buitink (25) schiet zijn keeper te hulp.
Foto: Rainer Fröhlich

 

Doelpunten 11. Dirk Muis (e.d.) 0-1, 14. Omar Kavak (strafschop) 1-1, 36. Sijmon Eenkhoorn 2-1, 86. Jeroen van Brummen 2-2, 90. Omar Kavak (strafschop) 3-2
Scheidsrechter M.G. Paarhuis
Toeschouwers 1150
SC Genemuiden Raymond Beukeveld, Nick Buitink, Dirk Muis, Roelof de Jong, Erik Rotman, Robert Boes (72. Danny Menting), Jacco Riemens, Joran Pot, Frank Jansen (90. William Jansen), Omar Kavak, Sijmon Eenkhoorn
Berkum Dominic van Hoof, Jason Huisman, Jasper Bremmer, Jordi Lemmens (84. Jeroen van Brummen), Jorben Nieuwenhuis, Johnsen Bacuna, Ruud Wellenberg (80. Hoeseb Yacob), Chris van der Meulen, Dennis Horstman, Björn Bakker, Mark Bloemendaal (72. Youp Kok)
Rode kaart Dennis Horstman (Berkum)

 

SDC Putten - AZSV 1-1 (0-0)

De eerste helft was het aanzien nauwelijks waard. Een laag tempo en amper kansen werden gecreëerd door beide teams. Ook de tweede helft begon net als de eerste helft. AZSV kwam uit een vrije trap op een 0-1 voorsprong maar acht minuten later stond de gelijkmaker al weer op het scorebord. Het laatste kwartier was het leukste gedeelte van de wedstrijd maar de stand bleef op een puntendeling steken.

Doelpunten 58. Rik van der Eerden 0-1, 66. Jurian van den Brink 1-1
Scheidsrechter R.H. Hensgens
Toeschouwers 450
SDC Putten Manuel Hoogewoning, Thomas Amende, Sander Duits, Jurian van den Brink, Kees Pluim, Jerry Geurtsen, Rick van den Brink, Wouter de Bruin, Joost Heerschop, Martijn Duits (16. Wesley de Ruiter), Jefta van den Broek
AZSV Matthijs Ebbers, Freek Mulder, Yordi Orriëns, Jonathan Goosen, Bram Rensing, Niek te Veluwe, Yeftha Nyamsangya, Brian Hogeweide (78. Sjoerd te Boekhorst), Kars Vierwind, Joost Rasing (82. Sven Spekking), Rik van der Eerden
Gele kaart Thomas Amende, Jerry Geurtsen, Rick van den Brink, Wouter de Bruin (SDC Putten), Matthijs Ebbers, Niek te Veluwe (AZSV)

 

Sparta Nijkerk - CSV Apeldoorn 4-2 (1-1)

De thuisclub startte voortvarend. Al na twee minuten werd Janic Makizodila perfect aangespeeld. Alleen voor de doelman van CSV Apeldoorn werd de bal ongelooflijk beheerst binnengetikt. In de eerste helft creëerde Apeldoorn niets. Sparta Nijkerk was heer en meester. Toch kwam de gelijkmaker op het scorebord doordat de doelman van de Nijkerkers in de fout ging.
Na de rust maakte Sparta Nijkerk uit een prachtige aanval 2-1. Vervolgens schoot Donny van der Wal snoeihard de 3-1 binnen. Mohammed al Haydar kopte tien minuten later de 4-1 binnen. De tegengoal van Hüseyin Güveli was goed voor de statistieken. Een dik verdiende overwinning voor de Nijkerkers, die vanaf nu weer de weg naar 'boven' zien.

 

Vreugde bij Sparta Nijkerk dat een duidelijke overwinning behaalde tegen CSV Apeldoorn. Jean-Willy Mapinga (15) was als invaller ongrijpbaar.
Foto: Wout van Zoeren

 

Doelpunten 3. Janic Makizodila 1-0, 20. Sander Krijns 1-1, 47. Jean-Willy Mapinga 2-1, 62. Donny van der Wal 3-1, 72. Mohammed al Haydar 4-1, 76. Hüseyin Güveli 4-2
Scheidsrechter M. Vos
Toeschouwers 700
Sparta Nijkerk Brian Willemse, Mark Groenewoudt, Mohammed al Haydar, Dennis van der Wal, Brian Bawuah (64. Rick Boersma), Rick Knoop (71. Jorrit Fiegen), Rafael Boer, Donny van der Wal, Jesse Buitenhuis, Janic Makizodila (29. Jean-Willy Mapinga), Junior Albertus
CSV Apeldoorn Patrick Jansen, Melvin Bresser (52. Fedde Timmer), Joost Krijns, Maarten Boeve, Sander Krijns, Steven van Es, Rob Diderik, Jesse Hartgers, Charlie van der Hulst (64. Hüseyin Güveli), Jamarro Diks (78. Richard van Beek), Jeremy Jonker
Gele kaart Donny van der Wal, Jesse Buitenhuis (Sparta Nijkerk), Jeremy Jonker, Fedde Timmer (CSV Apeldoorn)

 

Zuidvogels - Staphorst 1-5 (0-3)

Zuidvogels en Staphorst speelden vandaag voor het eerst tegen elkaar in de historie en de geel-blauwen uit het Overijsselse lieten er geen gras over groeien in Huizen. Na een simpele eerste helft voor de Staphorsters stond na een half uur al een 0-3 voorsprong voor hen op het bord, de Zuidvogels-verdediging had geen antwoord op de beweeglijk doorkomende middenvelders van Staphorst en doelman Frank Mol van de Huizers moest drie keer kansloos vissen. Het was aan Mol te danken dat er geen grotere score op het bord verscheen, tot drie keer toe verhinderde hij met onmiskenbare klasse een doelpunt voor de noorderlingen. Na rust had Staphorst het wel gezien, Zuidvogels mocht wat combineren op het middenveld, gevaarlijk voorin werd het niet echt. Staphorst scoorde nog twee keer middels simpel uitgespeelde combinaties en de thuisploeg deed nog een duit in het zakje, een duidelijke 1-5 was de uiteindelijke einduitslag. Een 'eitje' vanmiddag voor de Staphorsters, die weer wat naar boven mogen kijken in de Hoofdklasse B.

Doelpunten 3. Remon Kroes 0-1, 15. Martijn Brakke 0-2, 28. Hein Uuldriks 0-3, 62. Rob Mijnheer 0-4, 71. Danny Roozendaal 1-4, 80. Hein Uuldriks 1-5
Scheidsrechter B. van Rijsbergen
Toeschouwers 375
Zuidvogels Frank Mol, Daryl Yngard, Richard Gooijer, Michel de Wit, Jorik van Ruiswijk, Ricardo Tat, Danny Roozendaal, Jermain Heldoorn (81. Niels van der Zaal), Jaap Jong, Jonny Mehrez (84. Steven van der Vlist), Steve Promes
Staphorst René Oosterhof, Frank van der Burg, Ewald Koster, Reinier Crediet, Mark Veldmate, Remon Kroes, Dennis Rosink (84. Bas de Vries), Rob Mijnheer, Hein Uuldriks, Martijn Brakke (71. Ruben Kin), Mark Schra
Gele kaart Ricardo Tat, Richard Gooijer (Zuidvogels), Mark Veldmate (Staphorst)

 

Klik hier voor de uitslagen- en standenpagina van de hoofdklasse B.