Nieuws

IJsselmeervogels meer dan lastig voor Katwijk

Nieuws
Tweede divisie
Derde divisie
Hoofdklasse
Competitie

 

17 november 2017

IJsselmeervogels is de meest succesrijke amateurvoetbalvereniging van Nederland. De zeven sterren staan voor de behaalde algehele landstitels en daarmee staan de Rooien op eenzame hoogte. En dat blijft nog wel even zo. Katwijk komt het dichtst in de buurt met vier sterren. Maar als het uitgangspunt het jaar 1990 is, het seizoen dat Katwijk zich voor het eerst op het hoogste niveau meldde, gaan beide grootmachten gelijk op.

 

Katwijk haalde zijn sterren in 1993, 1994, 2000 en 2013. IJsselmeervogels deed dat in 1995 (verhinderde daarmee een Katwijkse trilogie), 2006, 2010 en 2011. Andere clubs in den lande duizelt het bij het zien van deze statistieken. Wie denkt dat de onderlinge resultaten dan ook wel enigszins in evenwicht zijn, heeft het mis. Competitiewedstrijden en de nationale titelstrijd (1995) meegerekend trok IJsselmeervogels negen keer aan het langste eind. Katwijk zette daar slechts vijf keer winst tegenover. Zes duels eindigden onbeslist. Conclusie op basis van de cijfers, IJsselmeervogels is vaak meer dan lastig voor Katwijk.

 

Op 29 augstus 2015 troffen Katwijk en IJsselmervogels elkaar voor de laatste keer op De Krom. De Vogels stapten die middag weg met drie punten. In beeld de productie van de winnende goal (1-2). Omar Hamdi komt te laat om het beslissende schot van Maikel de Harder te blokken.
Foto: Orange Pictures

 

Maar dit is allemaal dorre geschiedenis. Wat telt is nu, de ploegen van nu, de trainers van nu, de tactiek van nu. Katwijk steekt in een bloedvorm dit seizoen. Coach Dick Schreuder had zich verbaasd dat de nederlaag tegen Excelsior Maassluis zoveel ophef had veroorzaakt bij de media. Tja, vind je het gek, als Katwijk iedere tegenstander aan de zegekar bindt dit seizoen. Op die ene killerige namiddag in oktober na dan. Excelsior Maassluis stak toen overal (figuurlijk) vuurtjes aan op het veld en Katwijk had daar niet van terug. De tactiek klopte ook niet met zoveel ruimte in het hart van de defensie. Tel daarbij nog een paar koeien van blunders op en de 3-0 uitslag is wel verklaard. Zoals gezegd, de ophef van de dag.

 

Het is maar de vraag of IJsselmeervogels in zijn huidige staat Katwijk pijn kan doen. Coach Willem Leushuis zag zijn ploeg het laatste (uiterst gelukkige) punt halen bij VVSB (2-2). Daarna volgden vier nederlagen op rij. Het scorend vermogen lijkt volkomen opgedroogd. Berry Powel is geworden tot een schutter van weleer (ook geblesseerd aan de kant beland) en niemand tot nu toe weet diens rol uit vorig seizoen op te pakken. Twee goals in de laatste vier competitiewedstrijden is ook verre van een vetpot. Katwijk geurt wel met het bord ''Wij hebben Marciano Mengerink''. Tien goals maakte de spits in elf duels. Dan is er sprake van een zekerheidje en daarmee een basis voor de riante positie die Katwijk op dit moment inneemt in de Tweede divisie. Maar ook dit is, hoe recent ook, allemaal al weer verleden tijd. Het gaat zaterdagmiddag om het nu.

 

'Jong Harkemase Boys nog geen baas in eigen huis' zo kopte Voetbal op Zaterdag nadat de Friezen in de voorronde van de KNVB-beker waren uitgeschakeld door Sparta Nijkerk. Dat gebeurde overigens in de strafschoppenserie. In 120 minuten was het beide ploegen niet gelukt een doelpunt te maken. Maar jong leert snel kennelijk. Het vergaat Harkemase Boys in de Derde divisie tot nu toe zeker niet slecht. Vooral de jonge beloften van de BVO's liggen de Harkieten wel. Henk Herder zag zijn team uit die drie duels de volle winst opstrijken. Andere koek waren ACV (3-1), Spakenburg (0-2), Capelle (2-3) en Quick Boys (3-2), Allemaal nullen tegen deze min of meer doorgewinterde zaterdagploegen. Doorgewinterd zou ook Scheveningen moeten zijn, maar het wil maar niet echt lekker op gang komen bij de ploeg van John Blok. Veel blessures, met tot gevolg vaak wisselende opstellingen, wat niet bevorderlijk is voor het ritme. Het enige succes voor Scheveningen buiten de eigen Houtrust kwam toevallig tot stand op Friese bodem (1-3 bij ONS Sneek). De vier andere uitwedstrijden leverden geen punten op. Al met al hangt Scheveningen tegen de gevarenzone aan. Dat is lager dan de afgelopen seizoenen steeds meer standaard was geworden, namelijk lang bovenin meedraaien.

 

SteDoCo-coach Frans Adelaar stapte na de uitschakeling in het bekertoernooi van het district Zuid 1 meteen door naar de eerstkomende wedstrijd tegen Jodan Boys. Maar uit de districtsbeker gegooid worden door een op papier mindere tegenstander blijft niet slim. SteDoCo kan met zijn kwaliteiten en via een beetje gunstige loting straks zomaar in de halve finale staan en daarmee ook in de voorronde van de KNVB-beker komend seizoen. Schromelijke zelfoverschatting tegen eersteklasser GJS haalde een streep door de rekening. De Klein Duimpje ploeg kwam op voorsprong en de Reus had vervolgens grote moeite om de knop nog om te draaien. Tot overmaat van ramp liep het dan ook nog mis in de geluksloterij van de strafschoppenserie. Niet meer over praten is begrijpelijk maar een afgang blijft het.

 

25 mei 2015: SteDoCo verdediger Levi Slob volgt nauwlettend wat Ahmed el Azzouti met de bal gaat doen. SteDeCo en Jodan Boys vermaken het publiek met hun 4-4 en de fans van SteDoCo storten zich na afloop in het kampioensfeest. 
Foto: Orange Pictures

 

Competitie dus. Daar doet de brigade van Adelaar het prima. SteDoCo hijgt koploper Noordwijk in de nek. Van onderschatting zal wel geen sprake zijn. Jodan Boys, op plek vijf van de hoofdklasse A, is geen GJS. Op 25 mei 2015 troffen beide clubs elkaar voor het laatst. Dat was een bijzondere dag voor de club uit Hoornaar. Bij winst was SteDoCo kampioen van de hoofdklasse A. De holder-de-bolder wedstrijd eindigde in 4-4, maar de kurk ging toch van de champagne, want concurrent ODIN '59 speelde ook gelijk. SteDoCo fans waren al op de zaken vooruitgelopen met hun spandoek met de tekst ''Met Slob van vierde klasse naar de Top''. Levi Slob was een kind van de club, maar dat worden meer en meer uitzonderingen. Van de opstellingen van ruim twee jaar terug zijn nog maar een paar enkelingen over in de selecties van nu. Zowel SteDoCo als Jodan Boys handelen daarmee naar de regels van snel doorselecteren.

 

DFS staat voor Door Fusie Sterk maar de hoge positie die de club uit Opheusden heeft meer te maken met investeringen in spelers. Coach Scott Calderwood heeft de beschikking over veel ervaring in zijn selectie. Tim Sanders (Spakenburg), Arjan Goorman (FC Lienden), Thijs Hendriks (Spakenburg), Noë Bokila (BSV SW Rheden) en Remy Raterink zijn nieuw aangetrokken en stuk voor stuk routiniers. Op die manier is DFS zeker niet meer de schuchtere debutant van een aantal jaar terug, maar krijgen de Betuwenaren minimaal vaste grond onder de voeten. Maar wellicht ligt er nog meer in het verschiet en kan DFS meedingen naar de prijzen. Een prijs pakken, met die gedachte is ook Ajax van start gegaan in de hoofdklasse B. Interessant duel op de Toekomst. Winst is geboden, voor beide ploegen.

 

Klik hier voor de statistieken van de Tweede divisie


Klik hier voor de statistieken van de Derde divisie

 

Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse A


Klik hier voor de statistieken van de hoofdklasse B

 

Voetbal op Zaterdag besteedt dit weekeinde uitgebreid aandacht aan de volgende wedstrijden:

Katwijk - IJsselmeervogels
Harkemase Boys - Scheveningen

SteDoCo - Jodan Boys
Ajax - DFS