Nieuws

Haalt Magreb '90 het einde van het seizoen?

Nieuws
Derde divisie
Competitie

 

4 december 2017

Het is uiterst ongewis of Magreb '90 de competitie in de Derde divisie-zaterdag gaat afmaken. De belastingdienst heeft een naheffing neergelegd bij de Utrechtse club van een kleine vijf ton euro. Wordt de claim definitief, dan is het einde oefening voor de derdedivisieclub, die de naheffing onmogelijk kan betalen. Aanvraag van faillissement is dan de volgende stap.


RTV Utecht maakt melding van de situatie waarin Magreb '90 verzeild is geraakt. Als gevolg van een faillissement zou Magreb '90 per direct van het toneel verdwijnen en kan de club mogelijk  komend seizoen een doorstart maken in de vierde klasse. In oktober citeerde het AD de belastinginspecteur die in zijn rapport vaststelde: "De vereniging heeft bewust stelselmatig geen administratie bijgehouden met betrekking tot de betalingen aan trainers en spelers binnen de vereniging. Hierdoor neemt inhoudingsplichtige willens en wetens het risico dat voordelen buiten de heffing blijven. Wij zijn van mening dat sprake is van opzet.''

Duidelijke conclusie, die is uitgemond in een naheffing van 467.048 euro, zo weet het AD. Inclusief de boete gaat het zelfs om 622.730 euro, maar die boete heeft de belastingdienst kwijtgescholden vanwege de zwakke financiële situatie van Magreb '90. Ook de KNVB kan  Magreb '90 sancties opleggen vanwege het negeren van licentie-eisen aangaande een verplicht aantal contractspelers. Dat staat voor de Derde divisie op drie. Als de KNVB Magreb '90 uit de competitie neemt - na faillissement rest de bond niets anders - verdwijnen alle uitslagen van dit seizoen uit de boeken en raken clubs de punten die ze hebben behaald tegen de Utrechters automatisch kwijt.

 

Jamal Yahiaoui Foto: Orange Pictures


Trainer Jamal Yahiaoui heeft inmiddels zijn vertrek bij Magreb '90 wereldkundig gemaakt, officieel aan het eind van dit seizoen. Yahiaoui maakte ook mei van dit jaar bekend dat hij gelijk al in juni ging stoppen en gaf toen als reden op, onzekerheid over de toekomst. De coach behield Magreb´90 wel voor de Derde divisie met spelers die geen enkele vergoeding daarvoor kregen. Ook voor het lopende seizoen hebben de spelers geen vergoedingen ontvangen, is de officiële lezing.

Yahiaoui over de ontstane situatie: ''Afgelopen seizoen hebben we vriend en vijand kunnen verrassen door ons te handhaven in de Derde divisie. Ik had te maken met aangeslagen spelers die door anderen als recreanten werden bestempeld en was alweer de vijfde trainer die voor hun neus stond. Ook werden alle vergoedingen abrupt stopgezet en we moesten nog zeventien wedstrijden. Dan moet je wel sterk in je schoenen staan en een goed verhaal naar de spelers toe hebben. Kijk nu naar De Dijk, na twee weken zijn de rapen daar al gaar en dat zelfs met de verzekering dat de afspraken daar tot het einde van het seizoen gegarandeerd zullen worden. Wij leven na een jaar nog steeds zonder vergoedingen. Dat is ook direct een compliment naar de spelers van het huidige en afgelopen seizoen. Dat waardeer ik in deze jongens. Maar om in deze divisie langdurig mee te kunnen draaien is onze situatie natuurlijk niet ideaal. Het kost mij ontzettend veel energie en ik doe het met alle liefde maar soms moet je ook aan jezelf denken en er is een tijd van komen en een tijd van gaan.''

Dat 'gaan' zou wel eens sneller kunnen plaatsvinden dan waar Yahiaoui op dit moment nog vanuit gaat.